Owoce pozbawione wody – dobre dla dzieci?

Rozpoczynając rozszerzanie diety swojego drugiego dziecka na nowo zaczęłam zapoznawać się z wytycznymi WHO. Po czterech lata sporo się zmieniło i na nowo musiałam nauczyć się wprowadzania pokarmów i napoi. A także wieloma nowościami jakie znalazły się na rynku.

Kiedy można podać owoce w różnej postaci?

owoce liofilizowaneDziś owoce można wprowadzać od razu po 6 miesiącu życia, kiedy chcemy i jakie chcemy. Po podaniu wielu już owoców świeżych zaczęłam podawać owoce liofilizowane. Okazały się one świetnym pomysłem nie tylko dla młodszej córki, ale też świetnie sprawdziły się jako przekąska dla starszego syna. Cała nasza rodzina chętnie sięgała po owoce liofilizowane wielu producentów i każdy chętnie próbował każdego owocu. Owoce takie można kupić w aptekach, w sklepach ze zdrową żywnością, a także w sklepach internetowych. Od niedawna także można spotkać owoce liofilizowane w niektórych sklepach stacjonarnych, niestety jest ich nadal mało. Owoce liofilizowane są coraz popularniejsze więc myślę, że z czasem będą one stałym asortymentem większości sklepów spożywczych. Owoce te są zdrowe, zawierają sporo błonnika pokarmowego, posiadają też mniej cukru niż owoce suszone, przez co są chętniej podawane niemowlakom i małym dzieciom. Idealnie takie owoce pasują także do deserów, lodów, bitej śmietany, jogurtu. Zwykle owoce liofilizowane są sprzedawane w małych paczkach ok 20-30 gramowych, jest to wygodne, ponieważ jest się w stanie zjeść dość szybko taką paczkę, a jeżeli nie zabezpieczymy dużej dobrze, wchłoną one sporo wody, przez co staną się miękkie i gumowe.

Warto posiadać w domu mały zapas owoców liofilizowanych. Mogą służyć jako przekąska dla nas samych, dla dzieci starszych i młodszych, a także dla niemowlaków. Rewelacyjnie sprawdzą się na spacer, wycieczkę w domu, nawet zamiast słodyczy.