Profesjonalne pakowanie w technologii flow pack

Producenci żywności robią przeróżne testy, aby znaleźć odpowiednią formę zapakowania produktu tak, aby klient jak najdłużej mógł cieszyć się jego świeżością. Jednak szukanie idealnej formy opakowania dla żywności podyktowane jest również ekologią i tym, że chcemy ograniczać w miarę możliwości wykorzystanie plastikowych opakowań.

Nowoczesna technologia profesjonalnego pakowania flow pack

flow pack - profesjonalne pakowanieOpakowania plastikowe, które po pierwsze nie są zdrowe dla nas i nie są ekologiczne sprawiają, że coraz więcej producentów żywności inwestuje w nowe technologie, które są podpatrywane w zagranicznych zakładach. Między innymi, ostatnimi czasy wielu producentów mięs mielonych zainwestowało w maszynę do pakowania nie w tacki plastikowe ale tzw. technologią flow pack. Nie zmienia ona jakości produktu, który pozostaje równie świeży przez określony czas co ten pakowany w tacki plastikowe. Dlatego sprawdza się nowoczesna technologia flow pack – profesjonalne pakowanie zapewnione jest tutaj poprzez odpowiednią atmosferę modyfikowaną i podwójne opakowanie. Pierwsza warstwa owija porcję mięsa, kolejna warstwa wygląda zaś jak torebka opakowaniowa i w nią wtłaczana jest odpowiednia mieszanka gazowa. Opakowania takie pozwalają na zaoszczędzenie wykorzystywanego plastiku bez zmiany jakości produktu. Jest to forma opakowaniowa wygodna również dla klienta, między innymi dlatego, że zajmuje dużo mniej miejsca a produkt jest świeży przez długi czas.

Zmiany form pakowania to ważny krok w kierunku ekologii, który również zyskuje popularność w naszym kraju. Linie do pakowania tą technologią są sprowadzane z zagranicznych firm i są bardzo zaawansowane- linia technologiczna wykonuje tutaj cały proces zapakowania produktu, jednakże to pracownicy kontrolują jakość i szczelność opakowań.